Bucharest Spring Jazz / 5-15 Mai

Events ... here, there, everywhere ...
Post Reply
User avatar
pr0n
TeVreauFa
Posts: 2353
atmoposciel.pl - Jedwabne poszewki na poduszki
Joined: Sun Jul 31, 2005 6:57 pm
Location: N/A
Contact:

Bucharest Spring Jazz / 5-15 Mai

Post by pr0n »

Image
Image
Image

Povestea jazz-ului se scrie in aceasta primavara la Bucuresti; doua nume legendare ale jazz-ului se vor afla pentru prima data pe scena in fata publicului din Romania – Yusef Lateef si Pharoah Sanders.

Pe 11 mai, pe scena Salii Palatului din Bucuresti se vor afla pentru prima data doi dintre cei mai mari artisti ai muzicii de jazz. Adevarate legende ale anilor de aur ai jazz-ului, Yusef Lateef si Pharoah Sanders vor face dovada virtuozitatii lor in fata publicului din Romania. Un concert maraton, un adevarat regal pentru iubitorii genului, care vor avea ocazia sa simta beat-ul inimitabil al celor mai frumosi ani ai jazz-ului.

Yusef Lateef s-a format ca artist in mediul efervescent din Detroit-ul anilor ’30, talentul recomandandu-l inca din primii sai ani de muzica drept un foarte bun saxofonist. In 1949 este invitat sa se alature trupei Dizziy Gillespie Orchestra si isi continua studiile muzicale, abordand si alte instrumente de suflat. Treptat devine un virtuoz al saxofonului tenor, dar pe scenele lumii impresioneaza performand si la instrumente precum flaut, oboi, fluier de bambus, dar si instrumente specifice diverselor regiuni si culture ale lumii (India, Thailanda).

Mai mult decat atat, Yusef Lateef reprezinta un artist polivalent si complex, impunandu-se nu doar ca un foarte bun instrumentist, dar si ca un talentat compositor (in 1987 primeste premiul Grammy pentru lucrarea sa “Yusef Lateef’s Little Symphony”, pe care o interpreteaza in intregime singur), professor de muzica (cu o atenta aplecare asupra muzicii diverselor culture si civilizatii), dar si scriitor, autor de romane, colectii de povestiri si al unei emotionante autobiografii , “The Gentle Giant”. In ultimii ani, Yusef Lateef si-a mai descoperit o latura artistica si o noua pasiune, picture, expunandu-si lucrarile in galerii si centre de arta. Asadar, un personaj remarcabil, care inca urca pe scena cu bucuria de a se darui celor care ii iubesc muzica.
Pharoah Sanders s-a format la scoala de jazz a lui John Coltrane, in anii ’60 si este unul dintre cei mai titrati saxofonisti ai lumii. Nascut intr-o familie de muzicieni, “Little Rock”, cum era cunoscut in primii sai ani de muzica, a experimentat si s-a jucat de-a lungul carierei sale muzicale, saxofonul sau trecand de la cele mai dure si grave sunete, la cele mai gratioase si fine, spre deliciul publicului care a avut ocazia sa-l vada in concerte.

Dupa moartea lui Coltrane, in 1967, Pharoah Sanders se afirma ca leader al unor band-uri pe care le formeaza cu artisti valorosi ai momentului, incepand sa imprime si primele sale albume. Parcursul sau muzical trece de la free jazz la mainstream, dezvaluind la maturitate un lirism emotionant, aproape de nebanuit in frenezia primilor sai ani de jazz. De altfel, referindu-se la acea perioada, Albert Ayler, un alt remarcabil artist al anilor aceia, spunea: “Trane era Tatal, Pharoah era Fiul, iar eu Sfantul Duh”.

Yusef Lateef Quartet si Pharoah Sanders Quartet vor concerta pe 11 mai la Sala Palatului din capitala.
Recitalurile incep la 19.30 cu Yusef Lateef Quartet. Fiecare recital dureaza minim 90 de minute si va exista o pauza intre cele 2 recitaluri, spectatorii putandu-se bucura, astfel, de cel putin trei ore de jazz de cea mai buna calitate.

Evenimentul face parte din cadrul unui proiect mai amplu, Bucharest Spring Jazz, care se va desfasura in perioada 5-15 mai, la Bucuresti si care include unele dintre cele mai valoroase nume ale jazz-ului mondial in recitaluri de exceptie.

Biletele cu preturi cuprinse intre 75 si 350 lei sunt disponibile in reteaua Eventim: librariile Carturesti, Humanitas, magazinele Germanos si Vodafone, Sala Palatului, reteaua partenera Vreaubilet si on-line pe www.bilete.ro si www.eventim.ro.

==

Teodora Enache si Darius Brubeck Quartet deschid seria de concerte din cadrul Bucharest Spring Jazz 2010 cu un recital extraordinar sustinut pe scena Ateneului roman.

Palmaresul Teodorei Enache este atat de impresionant, incat doar o simpla trecere in revista a participarilor si premiilor obtinute la festivaluri ar impune-o ca pe una dintre cele mai bune voci ale jazz-ului romanesc si nu numai. Dar Teodora Enache reprezinta mai mult de atat; este vocea care emotioneaza inimile celor veniti s-o asculte si s-o admire pe scena, este un artist complet, care se conecteaza la publicul sau intr-un fel unic, impartasindu-i cu generozitate dragostea evidenta pentru sunete si minunatiile lor.
“Canta cu inima”, spunea despre ea in 1999 Johnny Griffin, la Festivalul de jazz de la Milano. “Fiti cu ochii pe ea, este unica”, intarea Michel Bedin. Cuvinte pe care Teodora Enache nu le-a dezmintit de-a lungul activitatii sale artistice. Dupa o pauza in perioada 2008-2009, timp in care a devenit mama, Teodora Enache revine pe scena, la fel de delicata si fina, dar cu tot atat de multa forta in a-si canta povestea, dragostea, tristetea, sufletul, pana la urma.
Pe scena de la Bucuresti i se alatura pe 5 mai si Darius Brubeck Quartet. In 2006, Darius Brubeck, fost director al Centrului pentru Jazz si muzica popular din Durban, Africa de Sud, unde si-a petrecut mare parte a vietii sale, isi dedica viata unei intense activitati concertistice, cantand pe marile scene din Europa si Statele Unite ale Americii. Insotit in concerte de Mike Rossi (saxofon, clarinet si flaut), Matt Ridley (contrabas) si Wesley Gibbens (percutie), Darius Brubeck calca pe urmele tatalui sau, celebrul pianist si compozitor de jazz Dave Brubeck, al carui talent il mosteneste fara indoiala si alaturi de care a cantat in primii sai ani de muzica. Si nici nu ar fi putut fi altfel, cand ai crescut intr-o familie in care muzica primeaza, iar modelul tatalui este unul atat de puternic, ca in cazul lui Dave Brubeck. Two Generations of Brubeck si The New Brubeck Quartet (Dave, Darius, Chris si Dan) sunt formulele in care familia de muzicieni, impatimiti ai jazz-ului, cucerea scenele lumii. Astazi, dupa ce a condus mai multe trupe si si-a desavarsit educatia muzicala, experimentand si studiind, Darius Brubeck iese din umbra parintelui celebru si isi construieste singur faima. In prezent, Darius Brubeck preda un curs de muzica la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj.
Megiddo wrote:Hades forum pe harta!

Post Reply

Return to “Evenimente”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests